Jeżeli przyjechałeś do Norwegii i szukasz pracy lub zamierzasz pozostać nie dłużej niż pół roku powinieneś zgłosić się do urzędu podatkowego, gdzie zostanie ci nadany numer tymczasowy tzw. D nummer. Otrzymanie go jest niezbędne do załatwienia wielu innych formalności, jak założenie konta w banku oraz do legalnego zatrudnienia w Norwegii.

Wymagane dokumenty:

  • paszport/dowód osobisty
  • umowa o pracę

Jeżeli przyjechałeś do Norwegii i planujesz zostać i pracować dłużej niż pół roku jesteś zobowiązany zgłosić przeprowadzkę. W tym celu należy zamówić wizytę we właściwym twojemu miejscu zamieszkania Skattekontor/Urzędzie Podatkowym. Jeżeli przeprowadziłeś się wraz z rodziną, ich również dotyczy ten obowiązek.

Wymagane dokumenty:

  • paszport/dowód osobisty,
  • registreringsbevis/potwierdzenie rejestracji pobytu wydane przez policję,
  • umowa najmu mieszkania ważny na minimum pół roku. Jeżeli umowa jest starsza niż 3 miesiące potrzeba aktualnego zaświadczenia od wynajmującego, że dalej mieszkasz pod danym adresem,
  • umowa o pracę ważna minimum pół roku, jeżeli jest starsza niż 3 miesiące potrzebujesz zaświadczenia od pracodawcy, że nadal jesteś zatrudniony,
  • jeżeli pracujesz za pośrednictwem agencji pracy, musisz przedstawić potwierdzenia zleceń za 6 miesięcy,
  • jeżeli studiujesz, musisz mieć potwierdzenie z uczelni.

W związku z przeprowadzką, powinien zostać również nadany stały numer personalny/personnummer.

Nasi doradcy zamówią wizytę w Urzędzie Podatkowym, wypełnią wniosek i skompletują wraz z tobą niezbędne dokumenty.

Skontaktuj się z nami
*pole obowiązkowe
*pole obowiązkowe
*pole obowiązkowe